Na 8 zendmastlocaties in Nijmegen bezocht te hebben werd het wel eens tijd buiten de gemeentegrenzen te kijken en zo kwam ik uit op de Groesbeekseweg van Malden naar Groesbeek in de gemeente Malden.

Ergens halverwege staat deze stoere paal trots zijn stralende arbeid te verrichten, tenminste dat zou je verwachten als je UMTS/GSM-masten bovenin ziet.

Vanaf de groesbeekseweg zie je hem staan achter de volkstuintjes op het gebied dat Heikant wordt genoemd. Als je langs de moestuintjes loopt kom je uit op een flink grasveld waar deze mast in de hoek staat.

Maar er is iets bijzonders gaande met deze mast: hij staat namelijk NIET geregistreerd in het register van het antennebureau. Ik heb half januari een mail gestuurd en daarop het antwoord gekregen dat dit inderdaad correct is en dat de melding wordt doorgestuurd naar de Afdeling Toezicht van het Agentschap Telecom. Wellicht is hij nog niet in gebruik?


Ook heb ik in januari 2011 contact gezocht met de gemeente Heumen die in een mail het volgende antwoord gaf:

"Voor de antennemast aan de Groesbeekseweg/Vinkenlaan is vorig jaar ontheffing van het bestemmingsplan en bouwvergunning verleend. Hiervoor heeft twee maal een publicatie in de Regiodiek gestaan en heeft iedereen zienswijzen kunnen indienen.  De bouwvergunning is onherroepelijk.  De antennemast is toegevoegd aan het Plaatsingsplan antennes voor 2011."

Klaarblijkelijk hebben we hier te maken met een gloednieuwe mast die ergens in 2011 in gebruik wordt genomen. Ik wil de gemeente Heumen danken voor de informatie. Meer over deze specifieke ontheffing (verleend in juli 2009) voor de plaatsing van deze antenne voor mobiele telefonie kun je lezen in het archief van openbare bekendmakingen.

In dat ontheffingsplan wordt overigens gesproken over de aanleg van een struweel van 2 meter rondom de mast. Ik heb niet de indruk dat deze al is aangelegd. Maar goed, ik heb meer met zendmasten dan met de eventuele struiken eromheen.

Eind 2010 is overigens afgesloten met een aantal van 23.307 masten in ons land. Wat dat betreft kan ik nog aardig vooruit met deze site.

In Duitsland is het klimaat met betrekking tot zendmasten wat strijdbaarder dan in het goedgelovige Nederland. Een voormalige rechter Bestuursrecht Bernd Budzinski heeft op 15 januari 2011 gesteld dat het eigenlijk een aantasting van de grondwet is om bestraald te worden binnenshuis terwijl je er helemaal niet om gevraagd hebt. 


Je zou je ook kunnen afvragen of je echt om deze straling hebt gevraagd als je wat voetbalt op een grasveldje of als je wat aan het werken in je moestuintje. Voorlopig is echter nog altijd het motto: als je huid er niet door opwarmt is er niets aan de hand, en dat er bomen door aangetast worden, ach, dat is allemaal maar onzin van de Wageningen Universiteit.

Update maart 2011: Inmiddels zag ik bij het voorbijrijden dat de zendmasten zijn geïnstalleerd.