Voordat de wereld der zendmasten voor me openging was ik me totaal niet bewust van de aanwezigheid van allerlei gsm- en umts-masten op allerlei gebouwen. Ze figureren niet alleen op bejaarden/verzorgingsflats zoals Nijevelt, maar ze schitteren ook regelmatig in kerktorens. In deze bijdrage staat de kerk aan de Molenstraat 37 in Nijmegen centraal. 

Iedereen die wel eens in het centrum van Nijmegen komt herkent natuurlijk het plaatje van hiernaast: de Molenstraat met de ingang naar de Molenpoortpassage, de kroegjes en winkels als Kroese en de Slegte.

Aan de horizon prijkt de trotse toren van de Petrus Canisiuskerk. Ook voor deze rooms-katholieke kerk is zelfs een aparte site te vinden: Petrus Canisius Parochie. Hierop kun je vinden dat er al in 1301 een kerk was in de Molenstraat!

Maar zoals al gezegd hebben de nodige kerktorens er tegenwoordig een nieuwe moderne functie bijgekregen: zij dragen bij aan het stralingsnetwerk waardoor wij niet alleen overal kunnen bellen maar ook kunnen internetten op onze blackberries, Ipods en Ipads. 

Iets voorbij het Koningsplein heb ik de onderstaande foto geschoten, waarbij je duidelijk kunt zien waar de zendmasten zich bevinden. Ze vallen meer op dan de kerkklok zelf.  Via de site UMTS-masten.nl kun je zien waar de masten zich in 
Nederland bevinden. 
Je kunt op die site ook zien hoe hoog de verschillende masten zijn bevestigd. Zo heb ik kunnen ontdekken dat deze masten op een hoogte van 38 meter hangen en behoren tot de categorie GSM-1800 en UMTS.

Hieronder kun je nog enkele kiekjes zien van de kerk met daarbij ook een plattegrondje waarop je de masten ook kunt terugvinden.

 

Op 29 november 2010 las ik een brief van een wetenschapper die bij Stork in Hengelo heeft gewerkt. Deze brief was gericht aan de bisschop van Eijk in Haaksbergen die voor een leuk bedragje van KPN besloten heeft dat 1 GSM en 3 UMTS-zenders best op de Fransiscus van Assisi parochie mogen komen te stralen. (lees brief)
 
In december 2011 las ik in de nieuwste uitgave van Michiel de Haas zijn boek 'Electrostress en Gezondheid' uit 2011 dat er in het Duitse Stuttgart in augustus besloten is om geen zenders meer toe te staan op protestante kerken vanwege gezondheidsklachten (p.90)